OM MIG

I en liten by i mitten av Skåne som heter Bjärsjölagård bor jag, Lina Thörneby. Jag arbetar heltid som lärare i grundskolan och har vid sidan av läraryrket sakta men säkert byggt upp mitt intresse för keramik.  Jag har alltid tyckt om färg och form och provat många olika sätt att uttrycka mig på men har fastnat för keramik. Intresset för keramik började under min utbildning när jag läste till KME-lärare (kultur, media och estetiska uttrycksformer). 

Jag tycker om att arbeta med lera då det är ett material med så mycket möjligheter. Framförallt gillar jag att dreja. Det är en härlig känsla att arbeta fram alla möjliga former utifrån en lerklös. Det är som allra bäst då jag har skissat upp en tanke på ett papper och min hjärna samarbetar med mina händer och jag får fram min tänkta form på drejskivan. Det är lycka!

Men att skulptera ger mig också mycket. Framförallt gillar jag att skulptera djur och blommor. Jag tycker om att göra djuren och blommorna så lika verkligheten som möjligt.( I något mindre form). Sen kan jag inte låta bli att göra en drake lite då och då. De ligger mig varmt om hjärtat.

Min stora passion är också att bränna raku. Detta fantastiska sätt att fortsätta uttrycket på i mina gods efter drejning och skulptering. Det är lika mycket förberedelserna och processen som resultatet som lockar mig. Hemma hos mina föräldrar har jag med hjälp av min pappa byggt upp en lagom stor rakuugn som vi bränner i så fort vi har möjlighet. 

Jag skulle vilja säga min keramik är som jag. Lugn, snäll och lite konstnärlig.

Och ingen blir gladare än jag om du hittar något som du tycker passar in hemma hos dig eller hos en vän. Tveka inte att höra av dig till mig!

Fotograf: Moa Thörneby